Förslag 40 000 kr för doktorand samt utländska studier.

 

Stipendieansökan 2019: Doktorandutbildning vid Karolinska Institutet med studier vid Harvard Medical School

 

Kära släktfond,

 

Jag vill härmed  ansöka om bidrag ur stipendiefonden för fortsatta forskningsstudier under kalenderåret 2020. Sedan förra hösten har jag avslutat min masterutbildning i Global Hälsa från London, avlagt specialistexamen i anestesi vid Tufts University School of Medicine här i Boston samt påbörjat en ettårig subspecialistutbildning inom barnanestesi vid Massachusetts General Hospital/Harvard Medical School. Jag har under året som gått läst ett antal distanskurser från Sverige (’English for Research Writing’ (10 hp, VG), ’Applied Statistics in the Health Sciences’ (7,5 hp, VG) samt ’Franska grundkurs’ vid Umeås universitet, 15 hp, (betygssätts vecka 33)). Den forskningsstudie som jag påbörjade under förra hösten här i Boston har under våren blivit antagen som underlag för en doktorsavhandling vid Karolinska Institutet, och jag ansöker härmed om vidare studiestöd för forskningsstudier delat mellan Karolinska hemma i Stockholm och Harvard här i Boston.

 

Forskningen som påbörjades i höstas var till en början inriktad mot standardisering av handläggning av nyfödda och spädbarn vid kirurgisk behandling av akuta åkommor. Tillsammans med två andra forskare bedrev jag en studie vid Tufts Medical Center där vi rekryterade ca 40 spädbarn under narkos och utvecklade en algoritm för att standardisera luftvägshantering. Resultaten presenterades vid Society of Pediatric Anestesiology i mars i år och har insänts för publicering i en vetenskaplig tidskrift. Forskningen om barnanestesi har varit ett intresse under merparten av min specialistutbildning och jag valde därför att kombinera det med min bakgrund inom global hälsa för att studera möjligheter till att förbättra överlevnad för nyfödda med andningssvårigheter i låg och medelinkomstländer. Tillsammans med en forskningsgrupp från Harvard Medical School har jag utvecklat en bCPAP (en typ av andningsstöd för prematura spädbarn med akut respiratorisk svikt) som fungerar utan elektricitet och som är specifikt framtagen för resursfattiga utvecklingsländer. Produkten blev i våras godkänd av FDA här i USA (motsvarigheten till läkemedelsverket i sverige) och har belönats med WHOs pris för årets innovation inom global syrgasbehandling. I februari besökte jag nationalsjukhusen i Nairobi, Kenya och Dar-es-Salaam, Tanzania för att etablera en multiple-site studie om implementering och tillämpning av akut neonatal återupplivning med användning av bCPAP modellen i resursfattiga områden. Studiestarten har fått dröja något med anledning av Covid men vi hoppas kunna påbörja datainsamling i början på oktober.

 

Som jag kan ha nämnt i tidigare ansökningar så har mitt långsiktiga mål varit att utveckla forskningen jag bedrivit här i USA under min kliniska utbildning till en sammanhållen doktorsavhandling. I våras ansökte jag om en doktorandtjänst vid Karolinska Institutet med underlag av bCPAP studien och blev antagen i juni. Tjänsten är obetald och stipendieberoende men innebär en fantastisk möjlighet till att etablera ett samarbete mellan Harvard och Karolinska de kommande fyra åren. Min ansökan om bidrag ämnar därmed till att understödja forskningsstudierna som jag bedriver här på plats i Boston och som jag hoppas kommer etablera en grund för ett akademiskt samarbete under lång tid framöver.

 

Doktorandutbildningen påbörjas officiellt vid ett introduktionsseminarium som var tänkt att hållas i Stockholm i maj men fick skjutas upp på grund av pandemin och kommer nu hållas över Zoom under nästa månad. Seminariet fungerar mestadels som en formalitet där forskningsplanen, som redan förgranskats, formellt godkänns och därefter krävs det utav doktoranden att man deltar i ett antal akademiska kurser på avancerad nivå per termin utöver forskningsstudierna (alltså räknas kurserna utöver heltidsstudierna inom forskningen). Till hösten har jag därför ansökt om att läsa distanskurser inom folkhälsovetenskap, scientific theory samt ledarskap, som en komplettering till själva doktorandstudierna som sker på heltid.

 

Jag vill passa på att tacka Engwalls släktfond för det stöd jag haft turen att tilldelas under åren som gått – igenom läkarutbildningen, mastersutbildningen och därefter. Bidragen har möjliggjort studier på spännande orter, inom spännande ämnen och har starkt bidragit till den akademiska nyfikenhet som lett mig dit jag är idag. Jag är otroligt tacksam; släktfondens uppmuntran har betytt – och fortsätter att betyda – enormt mycket för mig.

 

Hör gärna av er om det finns något mer jag bör göra för att komplettera min ansökan.

 

 

Varma hälsningar,

 

Rebecca Hamilton

 

Boston 30 juli, 2020